مغناطیس. مدرسه فیزیک دبیرستانی

مغناطیس. مدرسه فیزیک دبیرستانی


تدریس مغناطیس از فیزیک یازدهم ادامه ویدئو های قبلیه. فصل مغناطیس جزو فصول به نسبت راحت تر فیزیک دبیرستان و کنکوره. در بخش روش مطالعه فیزیک ، در مورد بودجه بندی فصل مغناطیس براتون گفتم. لطفا یه بار مرور کن.
در بخش تدریس مغناطیس از فیزیک یازدهم، مثل همه ی قسمت های دیگه سعی کردم زیاده گویی نکنم و فقط نکات پایه و اساسی رو بگو تا یه مرور کوتاه از درس داشته باشی.

اگه درمورد روش درسخوندن و تمرکز و… سوالی داری تو سایت یه مشاور بپرس.

فصل مغناطیس

در فصل مغناطیس یاد می گیریم که قطب آهن ربا به مکان هایی گفته میشه که در اونها خاصیت مغناطیسی حداکثره.دو قطب n و s داریم. اگه یه آهن ربا رو به قطعات کوچکتر تقسیم کنیم هر قسمت دوباره یک آهن رباست. اگه این تقسیم رو ادامه بدیم تا به مولکول برسیم ، مولکول هم خاصیت آهن ربایی و دو قطب داره که به اون دوقطبی مغناطیس می گن.

مواد بر اساس دو قطبی های مغناطیسی به سه دسته تقسیم میشه:

  • فرو مغناطیس یا موادمغناطیسی که در اونها دو قطبی ها به صورت منطقه ای جهت گیری دارن( حوزه مغناطیسی) و بعد از قرار گرفتن در میدان قسمت عمده دو قطبی ها در یک سمت گیری یکسان قرار می گیرند.
  • پارامغناطیس که تا حدودی خاصیت مغناطیسی دارن. قبل از قرار گرفتن در میدان دو قطبی ها به صورت نامنظم هستن و با قرار گرفتن در میدان دوقطبی ها به صورت منطقه ای جهت گیری می کنند.
  • دیا مغناطیس که اصلا خاصیت آهنربایی ندارند و دو قطبی ها همواره نا منظم هستند.

در اطراف قطب های آهن ربا خاصیتی وجود داره که به ذرات مغناطیس نیرو واردمی کنه. به ذرات الکتریکی هم به شرطی نیرو وارد می کنه که ذره متحرک باشه و حرکتش در جهت خطوط میدان نباشه.

به ذره باردار در میدان الکتریکی نیرو وارد میشه. به شرط اینکه ذره در میدان طوری حرکت کنه که راستای حرکت ذره با راستای میدان زاویه بسازه. جهت نیروی وارد بر ذره باردار در میدان مغناطیس با قاعده دست راست فلمینگ محاسبه میشه. به طوری که اگه انگشتان دست راست در جهت حرکت باشه و جهت بسته شدن انگشتان جهت میدان مغناطیس رو نشون بده، انگشت شست جهت نیرو رو نشون می ده.

به سیم حامل جریان در میدان مغناطیسی نیرو وارد میشه. به شرط اینکه راستای سیم با راستای خطوط میدان زاویه بسازه.برای بدست آوردن جهت نیرو باز هم از قاعده دست راست فلمینگ استفاده میشه. انگشتان دست راست در راستای جریان الکتریکی و جهت بسته شدن انگشتان جهت میدان را نشون بده ، انگشت شست جهت نیرو رو نشون می ده.

در اطراف سیم حامل جریان هم میدان مغناطیسی ایجاد میشه. یعنی اگه از یک سیم جریان الکتریکی عبور کنه در اطاف سیم میدان مغناطیس ایجاد میشه. این میدان می تونه روی سیم دیگری که در نزدیکی این سیم هست اثر بگذاره. ( جذب یا دفع کنه) به ذرات باردار هم نیرو وارد می کنه. اگه انگشت شست دست راست در جهت جریان سیم قرار بگیره ، انگشتان خمیده جهت میدان در اطراف سیم رو نشون می ده.

اگه یه سیم رو به صورت سیم پیچ مسطح یا حداقل یک حلقه دربیاریم و از اون جریان الکتریکی عبور بدیم در داخل و خارج این حلقه میدان مغناطیسی ایجاد میشه. در داخل حلقه میدان مغناطیسی یکنواخت و در خارج اون غیر یکنواخت هست. اگه از رو به رو به حلقه نگاه کنیم ، اگه جهت جریان در حلقه ی روبرومون در جهت عقربه های ساعت باشه؛ این وجه از حلقه قطب s خواهد بود. پس مسلما پشت اون قطب n میشه.

اگه سیم رو به صورت سیملوله( سیم پیچ فنری شکل ) دربیاریم و از اون جریان عبور بدیم، در داخل سیملوله میدان یکنواخت و در خارج اون میدان غیر یکنواخت ایجاد میشه. اگه انگشتان شست دست راست در جهت جریان حلقه های رویی سیملوله باشه ، انگشت شست قطب n سیملوله رو نشون میده.

ویدئو ها رو ببین و اگه جایی مشکل داشتی پایین همین صفحه بپرس بهت جواب می دم.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها